Tunnemme jo 15 000 vaarallista asteroidia tai komeettaa

Tähtitieteilijöiden tavoite kartoittaa maapallolle mahdollisesti vaaralliset kappaleet on saavuttanut uuden virstanpylvään. Nyt tunnemme jo 15 000 tällaista kohdetta. Kolme vuotta sitten luku oli 10 000.

Maapallon lähelle tulevat komeetat ja asteroidit vaihtelevat halkaisijaltaan metrien kokoisista kappaleista kymmenien kilometrien suuruisiin kohteisiin.

"Löytötahti on ollut viime vuosina kiivas ja tutkimusryhmät maailmanlaajuisesti ovat havainneet keskimäärin 30 uutta kappaletta joka viikko", toteaa Ettore Perozzi ESAsta. "Muutama vuosikymmen sitten 30 kohdetta löydettiin tyypillisen vuoden aikana."

Etenkin pienemmistä Maan lähelle tulevista kappaleista suurin osa on silti vielä piilossa.

"Uskomme että noin 90 prosenttia yli kilometrin kokoisista kappaleista on löydetty, mutta jopa uusimmasta virstanpylväästä huolimatta olemme havainneet vain 10 prosenttia 100-metrisistä maapallon lähelle tulevista kappaleista ja alle prosentin 40-metrisistä kohteista", Perozzi toteaa.

Tällä hetkellä päätyön havainnoista tekevät amerikkalaiset Catalina-kartoitus ja Pan-STARRS-projekti, jotka yhdessä vastaavat noin 90 prosentista uusista löydöistä.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)