Tähtienvälinen komeetta Borisov muistuttaa yllättävän paljon aurinkokunnan serkkujaan

Pyrstötähti Borisov näyttää olevan monessa suhteessa samanlainen kappale kuin Aurinkoa ympäröivät komeetat. Kyse on kuitenkin kaukaisesta aurinkokunnasta saapuneesta vierailijasta.

Elokuun lopulla löydettiin historian toinen tähtienvälinen kappale, jonka huomattiin vierailevan aurinkokunnassamme. Siitä lähtien tutkijat ovat yrittäneet kuvata ja analysoida tätä harvinaista vierasta.

Tutkijoiden mukaan Borisov-komeetan muotoa on mahdotonta nähdä ympäröivän pölyn vuoksi. Väriltään se on punertava ja sillä on kiinteä, noin kilometrin kokoinen ydin.

"Asiaa voi tulkita miten haluaa, mutta näiden alustavien ominaisuuksien perusteella tätä kohdetta ei voi erottaa aurinkokunnan syntyperäisistä komeetoista", toteaa Pjotr Guzik krakovalaisesta Jagellon yliopistosta.

Tulos viittaa siihen, että komeetat muodostuvat kaikissa aurinkokunnissa samanlaisen prosessin seurauksena kuin täällä oman Aurinkomme ympärillä.

Tutkijoiden mukaan odotettavissa on paljon lisää tietoa tästä erityisestä kohteesta, sillä se on havaittavissa vielä usean kuukauden ajan. Komeetan odotetaan olevan kirkkaimmillaan vasta joulukuussa, jolloin todennäköisesti saadaan tärkeimmät tiedehavainnot.

Komeetasta ja sen löytymisestä kerrotaan enemmän perjantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 7/2019.