Simulaatio Chariklo-asteroidin rengasjärjestelmästä tuotti yllätyksen

Japanilainen tutkijaryhmä kertoo simuloineensa ensimmäistä kertaa taivaankappaleen rengasjärjestelmän kokonaisuudessaan. Chariklo-asteroidin renkaiden mallintamiseen sisällytettiin 345 miljoonaa pienkappaletta.

Mallinnuksessa Charliklon renkaiden kappaleet oletettiin muutamien metrien kokoisiksi. Kappaleiden keskinäiset törmäykset sekä painovoimavaikutukset otettiin huomioon. Simulaatiossa hiukkaset muodostivat raitojen tyyppisiä kasautumia, joiden arvioidaan nopeuttavan renkaiden hajoamista.

Simulaation tarkkuutta ja mittasuhteita esitellään myös animaatiossa.

Tulokset olivat yllättäviä, sillä mallin mukaan Chariklon renkaiden arvioitu elinikä on vain 1–100 vuotta. Se on paljon vähemmän kuin aiemmin on arvioitu. Tämä tarkoittaisi, että renkaat ovat syntyneet aivan lähimenneisyydessä, mikä tuntuu melko suurelta sattumalta.

Aika-arvion selittämiseksi tutkijat ehdottavat kahta vaihtoehtoa.

"Arvioitua pienemmät rengashiukkaset ovat yksi mahdollisuus. Mikäli renkaat koostuvat vain millimetrien kokoisista kappaleista, ne voivat säilyä kymmenen miljoonaa vuotta", arvioi tutkimukseen osallistunut Eiichiro Kokubo. "Toinen vaihtoehto on, että Chariklolla on renkaiden lähellä paimenkuu, jota ei vielä ole löydetty."

Chariklo on halkaisijaltaan noin 250 kilometrin kokoinen. Se kiertää kotitähteämme ellipsiradalla aurinkokunnan ulko-osissa. Kaksiosaisten renkaiden löytymisestä raportoitiin maaliskuussa 2014. Renkaiden on arvioitu syntyneen Charikloa kiertäneen asteroidikuun hajotessa törmäyksen seurauksena.

Aiheesta lisää CfCA (englanniksi)