Radioteleskoopit kuvasivat Maan ohittaneen asteroidin

Nasa on julkaissut tutkakuvia asteroidista 2014 HQ124, joka ohitti Maan kesäkuun 8. päivänä. Havaintojen mukaan asteroidi on pitkulainen, pisimmältä sivultaan vähintään 370-metrinen avaruuden kappale.

Asteroidi ohitti Maan 1,25 miljoonan kilometrin etäisyydeltä eli noin kolme kertaa Kuun rataa kauempaa.

Tuloksena on kuvasarja, jossa erottuvat pienimmät yksityiskohdat ovat vain 3,75 metrin kokoisia. Ne lukeutuvat tarkimpiin Maan lähiasteroideista tehtyihin tutkahavaintoihin. Asteroidista otettiin 21 tutkakuvaa 4,5 tunnin aikana.

Nasan tutkijoiden mukaan kappale koostuu todennäköisesti kahdesta toisiinsa koskevasta yksittäisestä asteroidista. Siitä erottuu kirkkaita yksityiskohtia, jotka ovat mahdollisesti kivenjärkäleitä kappaleen pinnalla. Yllättävä piirre asteroidissa on lähellä sen keskiosaa erottuva terävä kukkula.

Havaintoihin käytettiin Nasan Goldstonessa sijaitsevaa 70-metristä radioantennia lähettämään tutkasignaalia. Asteroidista heijastunutta signaalia havaittiin puolestaan Arecibon 305-metrisellä radioteleskoopilla Puerto Ricossa. Havaintoja tehtiin myös toisella, pienemmällä antennilla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Video ohituksesta YouTubessa