Plutosta ja Kharonista julkaistiin uusia karttoja

Nasa juhlistaa kaksi vuotta sitten tehtyä Pluto-ohitusta julkaisemalla uusia karttoja ja 3D-videoita. New Horizons -luotaimen viimeisetkin havainnot saatiin purettua luotaimesta viime syksynä ja niiden analysointi jatkuu edelleen.

Sekä Plutosta että Kharonista on julkaistu korkeuskartat, jotka auttavat entistä paremmin ymmärtämään näiden kahden minimaailman pinnanmuotoja. Karttojen tarkkuus on noin 300 metriä pikseliä kohden. Pluton pinnanmuodot ulottuvat keskikorkeuteen verrattuna -3 kilometristä +4 kilometriin ja Kharonin -14 kilometristä +6 kilometriin.

"Pluton järjestelmän monimutkaisuus lähtien sen geologiasta ja ulottuen sen kiertolaisiin ja kaasukehään on ylittänyt villeimmän mielikuvituksemme", kuvailee New Horizons -luotaimen päätutkija Alan Stern. "Kaikkialla on uusia mysteereitä. Uudet kartat auttavat selvittämään niitä ja ovat kaikkien nautittavissa." 

On huomionarvoista, että tunnemme niiden pinnoista vain noin kaksi kolmasosaa. Tästäkin alueesta tunnemme hyvällä tarkkuudella vain osan, joka oli Auringon valaisema ja luotaimen ohilennon puolella.

Julkaistuissa animaatioissa lennetään Pluton maisemissa sekä Kharonin maisemissa liioiteltujen korkeuserojen sävyttämissä tietokonemallinnuksissa.

Nasa on koonnut myös Tumblr-sivulle kokoelman ohilennon havainnoista ja tärkeimmistä kuvista.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)