Pluton pienimmän kuun koko ja muoto paljastui

Uudet kuvat ovat paljastaneet Pluton pienimmän kuun Styxin koon ja muodon. Kuvat otettiin Nasan New Horizons -luotaimella, joka ohitti kääpiöplaneetan ja sitä kiertävät kuut heinäkuussa.

Styx on myös himmein Pluton viidestä kuusta. Himmeytensä takia Styx löydettiin vasta vuonna 2012 Hubble-avaruusteleskoopin valokuvista. Tuolloin New Horizons oli taittanut jo yli kaksi kolmasosaa matkastaan kääpiöplaneetan luokse.

Yllä oleva valokuva Styxista otettiin reilut 12 tuntia ennen Pluton ohitusta. Tuolloin New Horizons oli yli 630 000 kilometrin päässä kuvauksen kohteena olleesta pienestä kuusta.

"Vaikka se ei ehkä näytä kummoiselta, uusi yhdistelmäkuva Styxistä paljastaa erittäin pitkulaisen satelliitin, karkeasti 7 kilometriä pitkän pisimmältä sivultaan ja 5 kilometriä lyhimmältä", kertoo Hal Weaver Johns Hopkinsin yliopiston APL-tutkimuskeskuksesta.

Kirkkauden ja uuden kokoarvion avulla tutkijat ovat pystyneet määrittämään Styx-kuun pinnan heijastuskyvyn. Tuloksen perusteella Styxin pinta on erittäin heijastava. Todennäköisesti kuu onkin jään peittämä.

"Toivomme oppivamme enemmän Pluton kaikista neljästä pienestä kuusta ymmärtääksemme niiden yhtäläisyydet ja eroavaisuudet, miten ne muodostuivat ja miten ne kehittyivät", toteaa New Horizonsin päätutkija Alan Stern Southwest Research -instituutista.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)