Pluton merestä saatiin lisää todisteita

Pluton pinnan alla näyttää olevan nestemäistä vettä sisältävää jääsohjoa. Tutkijat puhuvat jopa jäisestä merestä. Tätä näkemystä puoltava tutkimus julkaistiin eilen ilmestyneessä Nature-tiedelehdessä.

Kääpiöplaneetan pinnan kirkkain kohta on Tombaughin alueena tunnettu sydämen muotoinen alue. Tutkijat ovat jo pitkään ihmetelleet, miksi kohta sijaitsee pysyvästi vastapäätä Kharonia, joka on Pluton kiertolainen.

Nyt esitellyn tutkimuksen mukaan jään seassa oleva nestemäinen vesi tekisi Tombaughin alueesta muuta Plutoa painavamman. Miljoonien vuosien aikana Kharonin painovoima on voinut pakottaa kääpiöplaneetan nykyiseen asentoonsa.

"New Horizons -luotaimen data kertoo, ettei alue ole vain vastapäätä Kharonia, vaan lähes tarkalleen vastapäätä", toteaa Richard Binzel MIT-instituutista.

Binzelin mukaan todennäköisyys sille, että kyseessä olisi vain sattuma, on alle viisi prosenttia. Nestemäisen veden määrästä ei ole tietoa. Vettä pitää olla melkoisesti, jotta se on voinut vaikuttaa kääpiöplaneetan pyörimiseen.

Myös aiempi tutkimus Pluton pinnanmuodoista on viitannut siihen, että kääpiöplaneetan kuoren alla on osittain jäätynyt meri.

Aiheesta lisää MIT (englanniksi)