Pluton meren arvoitus saattoi ratketa – tulos voi vaikuttaa arvioihin elämän yleisyydestä

Jäähän sitoutunut kaasu on todennäköisesti eristänyt Pluton sisuksen hyvin. Siksi kääpiöplaneetan jääkuoren alla saattaa velloa meri.

Useat havainnot viittaavat, että Pluton pinnan alla olisi nestemäinen meri. On kuitenkin pysynyt mysteerinä, miksi meri ei ole jäätynyt kokonaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan syynä on jäähän sitoutunut kaasu, joka toimii hyvänä eristeenä ja auttaa Plutoa säilyttämään lämpönsä itsellään.

"Kyse ei ole kuplista, vaan pienistä mikroskooppisista häkeistä, jotka pitävät kaasuatomit sisällään", selittää Francis Nimmo Kalifornian yliopistosta. "Se ei näytä kovinkaan erilaiselta tavalliseen jäähän verrattuna."

Tutkijat arvelevat löydön vaikuttavan siihen, kuinka paljon meriä uskotaan olevan vieraissa aurinkokunnissa.

"Tämä voi tarkoittaa, että maailmankaikkeudessa on enemmän meriä kuin aiemmin on ajateltu. Se tekee Maan ulkopuolisen elämän olemassaolon todennäköisemmäksi", uskoo tutkimusta johtanut Shunichi Kamata Hokkaidon yliopistosta Japanista.

Nimmo ei kuitenkaan ole täysin samaa mieltä. Lämmön eristäminen tarkoittaa myös, että yläpuolinen jääkerros pysyy poikkeuksellisen kylmänä.

"Jos yläpuolella oleva jää on erittäin kylmää ja kovaa, on paljon vaikeampaa saada tavaraa pinnalta alas mereen. Tällä usein ajatellaan olevan tärkeä rooli elämän ylläpitämisessä."

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)