Ylinnä meteoriitin peltikattoon tekemä reikä ja alla kaksi löydetyistä meteoriiteista. Kuvat Geogical Survey of India

Päivätulipallo pudotti meteoriitteja Intiaan - yksi lävisti katon

Intiaan putosi meteoriitteja viime viikolla. Intian Geologinen tutkimuskeskus vahvistaa, että meteoriitteja on löytynyt Katolin kaupungin läheltä Maharashtran osavaltiossa.

Avaruuskivet liittyvät 22. toukokuuta Intian yllä näkyneeseen, huomiotaherättävän kirkkaaseen päivätulipalloon. Paikalliset asukkaat kertoivat häikäisevän kirkkaasta valosta, joka nähtiin kello 14.00 ja 14.30 välillä, ja johon liittyi voimakas ääni. Tulipallo nähtiin satojen kilometrien säteellä.

Muun muassa äänihavaintojen voimakkuuden perusteella intialaistutkijat arvioivat, että kyseessä oli todennäköisesti huomattavan suurikokoinen kappale. Ensimmäiset löydetyt palaset saattavatkin olla vain pieni osa kaikista ilmakehän läpi selvinneistä meteoriiteista.

Tulipallo sai paljon näkyvyyttä Keski-Intian uutisissa. Ilmeisesti tulipallosta ei ehditty ottaa kuvia, mutta löydetyistä meteoriiteista on sen sijaan useita uutisvideoita YouTubessa.

Yksi meteoriiteista lävisti peltikaton. Suurin löydetyistä kivistä on halkaisijaltaan noin 10 senttiä ja massaltaan lähes 700 grammaa. Kappaleet ovat kondriitteja eli kivimeteoriitteja, joista löytyy pieniä määriä rautaa ja nikkeliä.

Aiheesta lisää Geological Survey of India (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto