Merestä pursunnut ammoniakki värjää Pluton pintaa punaiseksi

Plutosta on löytynyt ammoniakkia. Aineen tulkitaan olevan peräisin jäänalaisesta merestä.

Nasan New Horizons -luotaimen mittaukset ovat paljastaneet ammoniakkia Pluton pinnalta. Ammoniakki on todennäköisesti syynä punertaviin kohtiin kääpiöplaneetan jääpeitteessä.

Avaruudessa risteilevä säteily hajottaa ammoniakin suhteellisen helposti muiksi aineiksi. Siksi ammoniakki on melko harvinainen yhdiste Pluton kaltaisten kohteiden pinnalla.

"Ammoniakki on hauras molekyyli avaruuden ympäristössä. Koska näemme ammoniakkia alttiina pinnalla, sen on täytynyt päätyä sinne hiljattain", toteaa Dale Cruikshank Nasasta.

Hiljattain voi tässä tapauksessa tarkoittaa jopa miljoonia vuosia.  

Tutkijoiden mukaan ammoniakki on erittäin todennäköisesti tullut jääkerroksen alla olevasta merestä. Ammoniakin epätasainen jakautuminen pinnalla viittaa, että jääkerroksessa on ollut useita railoja. Niiden kautta veden ja ammoniakin sekoitus on pursunnut Pluton pinnalle.

Ammoniakki on loistava jäätymisen estäjä, joten se saattaa osaltaan selittää, miksi hyisellä Plutolla voi edelleen olla nestemäinen meri sisällään. Ammoniakki on elämälle haitallista, joten se luultavasti tekee Pluton merestä elinkelvottoman.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)