Komeetan pinnalla hyppeli kymmenmetrinen lohkare

Churyumov-Gerasimenko-komeetalta on kuvattu sen pinnalla pomppinut lohkare. Murikka oli irronnut Rosetta-luotaimen kiertäessä pyrstötähteä.

Tutkijat analysoivat yhä Rosetta-aluksen kuvia Churyumov-Gerasimenko-komeetasta. Euroopan avaruusjärjestön luotain kiersi komeettaa kaksi vuotta elokuusta 2014 alkaen.

OSIRIS-kameralla otettujen 76 000 korkearesoluutioisen kuvan joukosta on nyt löydetty komeetan pinnalla hyppinyt järkäle. Läpimitaltaan kappale on kymmenmetrinen.

"Me luulemme sen pudonneen läheiseltä 50 metriä korkealta seinämältä", sanoo Jean-Baptiste Vincent DLR-instituutista.

Järkäle on lohjennut seinämästä luotaimen kiertäessä komeettaa, sillä aiemmissa otoksissa samasta alueesta kohdetta ei näy.

Lohkareiden liikkeiden tutkiminen komeetan eri kohdissa auttaa tutkijoita määrittämään putoavan aineksen ja maaperän mekaanisia ominaisuuksia. Aiemmin tutkijat olivat tunnistaneet Churyumov-Gerasimenkolta seinämän, joka romahti noin 2 000 neliömetrin kokoiselta alalta.

Churyumov-Gerasimenkon aines on erittäin heikkoa verrattuna Maan jäähän ja kiveen. Lohkareet komeetalla ovat noin sata kertaa hauraampia kuin tuoreeltaan kerrostunut lumi.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)