Kääpiöplaneetta Cereksellä on pinnanalaiseen veteen viittaavia kuoppia

Tulevaisuuden miehitetyillä avaruuslennoilla saatetaan löytää vettä aurinkokuntamme kappaleilta rokonarpisten kraattereiden pohjien perusteella. Uudessa tutkimuksessa näitä veteen viittaavia pinnanmuotoja on havaittu kääpiöplaneetta Cereksellä.

"Milloin tahansa lähetämmekin avaruusaluksen muualle aurinkokuntaan, kysymme aina: onko siellä vettä, onko siellä jäätä,", sanoo tutkimusta johtanut Hanna G. Sizemore Planetary Research -instituutista. "Molemmat kysymykset ovat tärkeitä, koska vesi on resurssi, jota tarvitaan miehitetyillä lennoilla."

Kuoppien uskotaan syntyneen, kun pinnan alla oleva vesi on haihtunut nopeasti kraatterin synnyttäneen törmäyksen jälkeen. Marsissa vettä olisi kuoppien perusteella pinnan alla jopa suhteellisesti kuivilla päiväntasaajan alueilla. Vestan osalta tutkijat ovat väitelleet siitä, onko vesi ollut jo ennestään asteroidissa vai tullut vasta törmäävän kappaleen mukana.

Nyt Sizemoren johtama tutkimusryhmä on todennut samanlaisia kuoppia 1000 kilometrin läpimittaiselta Cerekseltä, joka Vestan lailla sijaitsee Jupiterin ja Marsin välisellä asteroidivyöhykkellä. "Aineisto viittaa siihen, että Cereksen pinnan alla oleva jää dominoi kuoppien muodostusta", sanoo Sizemore. "Se että tämäntyyppinen tunnusmerkki löytyy kolmelta eri kappaleelta viittaa siihen, että samanlaisia kuoppia saattaa löytyä myös muilta asteroideilta, joita tutkimme tulevaisuudessa."

Aiheesta lisää Planetary Science Institute (englanniksi)