Jo kolmas kaapattavaksi sopiva asteroidi löytyi

Tähdet ja avaruus -lehden internet-uutiset siirtyvät kesätauolle. Uutisointi jatkuu 4.8. alkaen.

Spitzer-avaruusteleskooppi on varmistanut kolmannen sopivalta vaikuttavan ehdokkaan Nasan asteroidikaappaushanketta varten. Maan lähiasteroidi 2011 MD paljastui tutkimuksessa noin kuuden metrin kokoiseksi kappaleeksi. Arvion mukaan kyseessä on löyhä kivikasa, jonka tilavuudesta kaksi kolmasosaa on tyhjää.

"Havaintopaikaltaan avaruudessa Spitzer pystyy käyttämään lämpöherkkää infrapunanäköään asteroidien tarkkailuun ja antaa parempia kokoarvioita kuin teleskoopit maanpinnalta", kuvailee Michael Mommert Pohjois-Arizonan yliopistosta.

Asteroidien tutkimisen suuri hankaluus on, että asteroidien pinnan heijastavuudet ovat erilaisia. Näkyvässä valossa niiden todellista kokoa on vaikea mitata. Infrapuna-alueen lämpösäteily kertoo koosta luotettavammin.

Nasa on jakanut kohdeasteroidit neljään kategoriaan. Ne ovat potentiaalinen, tutkimuskelpoinen, pätevä ja valittavaksi kelpaava kandidaatti. Toistaiseksi lupaavimmat asteroidit ovat vasta toiseksi parhaassa kategoriassa.

Toinen tähän mennessä löytynyt lupaava kohde on 2009 BD, joka on myös löyhä kivikasa ja kooltaan 3-4 metriä. Kolmas kandidaatti on 2013 EC20, jonka koko on 2-4 metriä.

Nasan asteroidikaappauslento on suunniteltu toteutettavaksi miehittämättömällä luotaimella. Pienikokoinen asteroidi tuotaisiin lähelle Maata vuosien 2021-2024 välillä, minkä jälkeen sitä käytäisiin tutkimassa miehitetyllä lennolla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)