Japanin asteroidiluotain nappasi Ryugusta lähikuvan

Hayabusa2-luotain laskettiin väliaikaisesti lähemmäs Ryugu-asteroidin pintaa. Näin saatiin kuva Ryugusta vain 6 kilometrin etäisyydeltä.

Kesäkuun lopussa Japanin avaruusjärjestön Hayabusa2-alus saapui Ryugu-asteroidille, jota se on sittemmin kiertänyt 20 kilometrin korkeudella.

Heinäkuun puolivälin jälkeen aloitettiin operaatiot, jotka laskivat alusta likemmäksi asteroidin pintaa. Luotain käväisi alimmillaan 20. heinäkuuta, jolloin se otti yllä olevan kuvan 6 kilometrin korkeudelta.

Jo viisi päivää myöhemmin alus oli palannut entiselle radalleen.

Lähikuva tulee auttamaan luotaintiimiä valitsemaan Hayabusa2:n laskeutumisalueen. Alus tulee imuroimaan asteroidin pinnasta näytteen, joka palautetaan Maahan.

Hayabusa2:n mukana matkustaa myös kolme sylinterin muotoista kulkijaa, jotka pystyvät hyppimään asteroidin pinnalla.

Näiden lisäksi Ryugulle pudotetaan saksalaisten ja ranskalaisten valmistama laskeutuja. Sekin pystyy hyppäämään, mutta vain yhden kerran.

Ryugulla on läpimittaa noin yhden kilometrin verran. Se taivaltaa radalla, joka lähimmillään Aurinkoa tuo sen vain hieman maapallon radan sisäpuolelle ja kaukaisimmillaan vie sen noin 1,4:n Maa-Aurinko-etäisyyden päähän .

Aiheesta lisää Jaxa (englanniksi)