Hubble tutki aurinkokuntamme uusinta tähtienvälistä vierailijaa

Avaruusteleskooppi Hubblen avulla tähtitieteilijät ovat saaneet tähän mennessä parhaan näkymän komeetta Borisovista. Kyseinen kohde on tullut aurinkokuntaamme toisesta tähtijärjestelmästä.

Oheisen kuvan Hubble-avaruusteleskooppi otti viime viikolla. Kohteena oli aurinkokunnan sisäosia parhaillaan lähestyvä Borisov-komeetta. Kuvaushetkellä komeetta oli noin 420 miljoonan kilometrin päässä maapallolta.

Borisov-pyrstötähti on vasta toinen tähtienvälinen kappale, jonka on nähty saapuvan aurinkokuntaamme. Kaksi vuotta sitten havaittu ’Oumuamua- kappale jäi historiaan ensimmäisenä tähtienvälisenä vierailijana, jota on pystytty tutkimaan teleskoopein.

On hyvinkin mahdollista, että myös ’Oumuamua oli komeetta. Asiasta ei kuitenkaan ole varmuutta, koska kyseiseltä kappaleelta puuttuivat sekä koma että pyrstö.

“Siinä missä ‘Oumuamua näytti paljaalta kiveltä, Borisov on todella aktiivinen, enemmän kuten normaali komeetta. On mysteeri, miksi nämä kaksi ovat niin erilaisia", kertoo David Jewitt UCLAsta.

Vieraista tähtijärjestelmistä saapuvat kappaleet tarjoavat arvokasta tietoa muiden aurinkokuntien kemiasta ja käytössä olevista planeettojen rakennuspalikoista. Hubblen on tarkoitus jatkaa Borisovin havaitsemista tammikuussa.

Komeetasta ja sen löytymisestä kerrotaan juuri ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 7/2019.