Nyt havaittu V774104 saattaa muistuttaa kuvassa olevaa Eristä, sillä se sijaitsee samalla alueella aurinkokuntamme laidalla. Taiteilijan näkemys. Kuva ESO / L. Calçada and Nick Risinger

Aurinkokuntamme laidalta paljastui etäisin tunnettu kääpiöplaneetta

Aurinkokuntamme laidalta on paljastunut uusi kappale. Koodinimen V774104 saanut kohde julkaistiin tiistaina Amerikan tähtitieteellisen yhdistyksen kokouksessa Marylandissa.

“Emme tiedä mitään sen kiertoradasta", toteaa Scott Sheppard Carnegie -instituutista Washingtonista. "Tiedämme vain, että se on kaukaisin tunnettu kappale [aurinkokunnassamme]."

Kohde tullaan todennäköisesti määrittelemään kääpiöplaneetaksi. Virallisen aseman päättäminen on kuitenkin hyvin hidas prosessi.

Löydetty kappale on tällä hetkellä 15,4 miljardin kilometrin päässä Auringosta. Näin ollen se on noin 103 kertaa kauempana lähitähdestämme kuin kotiplaneettamme Maa.

Etäämpänä uskotaan olevan lukuisia aurinkokuntaamme kuuluvia kappaleita, mutta näitä ei ole vielä pystytty näkemään.

"V774104:n löytö on lisätodiste sille, että aurinkokunta on suurempi kuin olemme ajatelleet", uskoo Joseph Burns Cornellin yliopistosta. "Tarvitsemme hieman lisää aikaa selvittääksemme sen kiertoradan ja tarkan koon, mutta kohteen täytyy olla suuri, jotta voimme nähdä sen tältä etäisyydeltä."

Kirkkauden perusteella V774104 halkaisijan on arvioitu olevan 500–1 000 kilometriä eli alle puolet Pluton halkaisijasta.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto