ALMA kuvasi yhtä aurinkokuntamme kaukaisimmista tunnetuista kappaleista

DeeDee-nimellä kutsuttu murikka paljastui 635 kilometrin läpimittaiseksi. Tämä tarkoittaa, että sillä on riittävästi massaa ollakseen muodoltaan pyöreä ja näin kappale voi saada kääpiöplaneetan luokituksen.

Viime syksynä raportoidun DeeDeen virallinen nimi on 2014 UZ224. Se sijaitsee tällä hetkellä kolme kertaa Plutoa kauempana Auringosta ja on kolmanneksi etäisin tunnettu kappale aurinkokunnassamme.

"Kaukana Pluton tuolla puolen on alue, joka on yllättävän rikas planetaaristen kappaleiden suhteen. Jotkut ovat varsin pieniä, mutta toiset ovat Pluton kokoluokkaa ja saattavat mahdollisesti olla paljon isompiakin", sanoo David Gerdes Michiganin yliopistosta.

"Koska nämä kohteet ovat niin kaukaisia ja himmeitä, pelkästään niiden löytäminen on äärimmäisen vaikeaa, puhumattakaan niiden yksityiskohtien tutkimisesta", Gerdes jatkaa. "ALMAlla on kuitenkin ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka auttoivat meitä oppimaan kiehtovia yksityiskohtia näistä kaukaisista maailmoista".

66 yksittäisestä radioantennista koostuva ALMA-teleskooppiryhmä osoitti DeeDeen olevan vain 30 astetta absoluuttisen nollapisteen yläpuolella, eli −243 celsiusasteessa. Sen heijastavuus on 13% luokkaa, mikä tutkijoiden mukaan vastaa kuivan hiekkakentän maaperän heijastavuutta.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)