Taiteilijan näkemys tulevasta lähiohituksesta. Kuva Nasa

50-metrinen asteroidi ohittaa Maan täpärästi

Helmikuun 15. päivänä maapallon ohi sujahtaa 130 000 tonnia painava asteroidi lähes kahdeksan kilometrin sekuntinopeudella. Avaruuskiven läpimitaksi on arvioitu 50 metriä.

Lähimmillään 2012 DA14 -asteroidi käy vain 27 700 kilometrin päässä planeettamme pinnasta. Etäisyys on silloin pienempi kuin millä useimmat sää- ja tietoliikennesatelliitit kiertävät Maata.

Nasassa työskentelevän Don Yeomansin mukaan kyseessä on ennätyksiä rikkova ohitus. "Sen jälkeen kun säännölliset taivaan kartoitukset alkoivat 1990-luvulla, emme ole koskaan nähneet näin suuren kappaleen kulkevan näin läheltä maapalloa."

Yeomansin mukaan tämän kokoluokan asteroideja törmää maapalloon keskimäärin 1 200 vuoden välein. “2012 DA14 menee kuitenkin täydellä varmuudella maapallon ohitse. Asteroidin rata tunnetaan riittävän hyvin törmäysmahdollisuuden poissulkemiseksi", Yeomans lisää.

Asteroidi on nähtävissä myös Suomen yötaivaalla, ja tähtiharrastajat ovat jo varautuneet havaitsemaan avaruuskiveä ohituksen aikoihin. 2012 DA14 on kuitenkin niin himmeä, ettei se ole nähtävissä paljain silmin, vaan sen erottamiseen tarvitaan kaukoputki.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto