Vesi saattaa aiheuttaa järistyksiä Marsissa

Tulevaisuuden marsmatkaajat voivat ehkä hyödyntää järistyksiä löytääkseen juomavettä. Veden kerääminen olisi myös suhteellisen helppoa, koska reiän poraamisen jälkeen nestemäinen vesi nousisi oman paineensa avulla ylös.

Puristuksissa oleva pohjavesi saattaa aiheuttaa maanjäristyksiä Marsissa eli "marsinjäristyksiä". Paine syntyy kun pohjaveden ylemmät osat jäätyvät ja samalla laajenevat punaisen planeetan kylmyydessä.

Tietokonesimulaatioiden avulla tutkijat tunnistivat myös kaksi erillistä asiaa, jotka voivat toimia seismisten tärinöiden laukaisimina. Ensimmäinen on Marsin Kuun Phoboksen sekä Auringon synnyttämät vuorovesivoimat, ja toinen planeetan ohuen kaasukehän kylmenemisen ja lämpenemisen aiheuttamat ilmanpaineen vaihtelut.

Tällä hetkellä veden aiheuttamat järistykset ovat vielä vain teoriaa. Tutkijat kuitenkin toivovat, että InSight-luotaimen tulevat havainnot voisivat osoittaa onko tulkinta oikea. Jos näin on, astronautit voisivat käyttää marsinjäristyksiä paljastaakseen mistä tätä arvokasta ainetta voi löytää.

Veden hyödyntäminen olisi myös suhteellisen helppoa, koska sitä ei tarvitsisi pumpata pinnalle. Pelkkä reiän poraaminen riittäisi, sillä paineen takia vesi nousisi itsestään ylös.

Aiheesta lisää AGU (englanniksi)