Tuulikki-tulivuoren huippu kohoaa vajaan kilometrin ympäröivän tasangon yläpuolelle Venux Express -luotaimen tutkakuvassa. Kuva ESA / Venus Express / A. T. Basilevsky / Elsevier Inc.

Venuksen Tuulikki-tulivuoresta paljastui yllättäviä kivilajeja

ESAn Venus Express -luotaimen havainnot ovat tuoneet lisätietoa Venuksen kivilajien koostumuksesta. Yllättävä havainto tehtiin infrapunamittauksilla Tuulikki-tulivuoren huipun alueelta.

"Tuulikki on basalttitulivuori ja sopi hyvin tutkimuskohteeksi pinnankorkeutensa osalta", kertoo tutkimusta johtanut Alexander Basilevsky. "Havaitsimme sillä odotettua suuremman heijastavuuden ja tutkimme siksi tulivuorta tarkemmin. Sen huipulta paljastui jyrkkäreunainen kohouma."

Tutkijat päättelivät, että tulivuoren huippu eroaa kivilajiensa osalta ympäristöstään. He ehdottavat alueen koostuvan felsisistä kivilajeista, jotka ovat väriltään vaaleita ja sisältävät kevyitä alkuaineita.

Tarkasta kivilajista ei vielä voida olla täysin varmoja, mutta tutkijoita kiinnostaa erityisesti alueen syntytapa. Maapallolla felsiset kivilajit syntyvät yleensä vesiympäristössä. Venuksessa ei tulivuoren huipun syntyaikaan uskota olleen enää valtameriä.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Venuksen pinnanmuodot on nimetty mytologian ja historian naisten mukaan. Tuulikki-nimi juontaa juurensa suomalaisesta metsän jumalattaresta.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto