Uusi simulaatio Marsin kuiden synnystä: törmääjä oli suuri muttei jättimäinen

Tuore tutkimus toppuuttelee Marsin kaksi kuuta synnyttäneen törmääjän kokoarviota. Kappale oli kääpiöplaneetan mittaluokkaa.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Marsin kahden kuun, Phoboksen ja Deimoksen, syntyä simuloidaan törmäyshypoteesin pohjalta. Mutta Southwest Research Instituten fyysikot sanovat, että heidän uusi simulaationsa päihittää tarkkuudessa aiemmat.

"Omamme on ensimmäinen johdonmukainen malli Marsin kaksi pientä kuuta synnyttäneen iskun tyypin tunnistamiseksi", kertoo tutkimusta johtanut Robin Canup SwRI:stä.    

Simulaation keskeinen anti liittyy törmääjän kokoon, joka näyttää olleen aiemmin uskottua pienempi. "Saimme selville, että suuri iskeytyjä samaa kokoluokkaa kuin suurimmat asteroidit Vesta ja Ceres on tarpeen, ennemmin kuin jättimäinen iskeytyjä", Canup muotoilee.

Hän kertoo simulaation paljastavan myös, että kuut muodostanut heittele olisi pääasiassa koostunut punaisen planeetan aineesta.

"Mutta aineen kuumeneminen ja matala pakonopeus Marsista viittaavat poistuneeseen vesihöyryyn, mikä antaa ymmärtää, että kuut ovat kuivia", kertoo Canup.

Vaihtoehtoinen hypoteesi kuiden synnylle on, että ne ovat Marsin haalimia asteroideja.

Kuiden alkuperästä pyritään saamaan tietoa ensi vuosikymmenellä suoraan paikan päältä, kun Japanin avaruustutkimusjärjestö laukaisee vuonna 2024 Mars Moons eXploration -aluksen. Yksi sen tehtävistä on tuoda Maahan näyte isommasta Phobos-kuusta.

Aiheesta lisää Southwest Research Institute (englanniksi)