Tutkijat havaitsivat vesimolekyylien hyppelevän Kuun pinnalla

Kuun pinnalla olevat vesimolekyylit vaihtelevat paikkoja sitä mukaa kun naapurimme pinta lämpenee. Sopiva pakopaikka voi löytyä esimerkiksi viereisen pienen jyväsen varjosta.

Tutkijat ovat onnistuneet havaitsemaan vesimolekyylien liikettä Kuun pinnalla. Havainnot tehtiin Nasan LRO-luotaimella.

Vielä viime vuosikymmenellä uskottiin, että Kuu on kuiva paikka, jossa vettä esiintyy vain ikuisessa varjossa olevissa kraattereissa kiertolaisemme navoilla. Sittemmin Kuun pinta-aineesta on löytynyt hieman vettä.

Nyt julkaistun uuden tutkimuksen mukaan vesimolekyylit ovat tiukasti kiinni pinnalla olevissa jyvissä, kunnes paikallisen puolenpäivän aikoihin lämpötila on noussut huippuunsa. Tällöin vesimolekyylit lähtevät liikkeelle ja saattavat asettua uuteen viileämpään paikkaan, kuten viereisen jyvän antamaan varjoon.

"Aiempi tutkimus raportoi hyppivien vesimolekyylien määrän olevan liian suuri, jotta hyppimistä olisi voinut selittää tunnetuilla fysikaalisilla prosesseilla. Olen innoissani näistä viimeisimmistä tuloksista, koska nyt veden määrä on sopusoinnussa sen kanssa, minkä laboratoriomittaukset kertovat olevan mahdollista", sanoo Michael Poston SwRI-tutkimuskeskuksesta.

Aiheesta lisää PSI (englanniksi)