Tutkijat epäilevät - Kuun etelänavan kraattereissa on kuuraa

Nasan Lunar Reconnaissance Orbiter -luotaimen mittaukset viittaavat vesijäähän Kuun pinnalla. Kuun etelänavan kylmimmillä alueilla on myös laserpulssien heijastavuus suurinta. Syy voi olla kuura.

"Havaitut alueet ovat kirkkaampia kuin olettaisimme Kuun pintahiekan yksistään olevan", kuvailee Elizabeth Fisher Brownin yliopistosta.

"Se voisi olla merkki pinnalla esiintyvästä kuurasta", Fisher täräyttää. Mikäli tulos osoittautuu aidoksi, se on historiallinen. 

Havaintoja esitellään YouTube-animaatiossa.

Kuun Etelänavan kraattereiden varjoisilla pohjilla lämpötila on kylmimmillä alueilla noin -163 celsiusastetta. Tämä on tarpeeksi hyytävää, että vesijää pystyisi säilymään siellä miljoonia tai jopa miljardeja vuosia.

Jään lähteeksi uskotaan Kuuhun aikojen kuluessa törmänneitä koneettoja ja vesipitoisia asteroideja.

Tutkijat eivät ole yksimielisiä Kuun etelänavan kylmistä paikoista nyt havaitun jään tarkasta olemuksesta ja määrästä.

Vaikka epäsuoria todisteita vesijäästä on saatu jo monin tavoin, varmaa vastausta saatetaan joutua odottamaan siihen asti, että näille seudulle laskeudutaan luotaimella.

Kuun etelänapa on mielenkiintoisin alue tulevaisuuden miehitetyille lennoille juuri vesijään vuoksi. Siellä on sekä ikuisessa varjossa että valossa kylpeviä alueita. Jälkimmäiset sopisivat aurinkopaneeleille.

Kuun pohjoisnavan tuntumassa ei ole yhtä suuria korkeuseroja eikä siksi yhtä kylmiä paikkoja.