Titanissa riittäisi energiaa miljoonille asukkaille

Saturnuksen kookkain kuu Titan voi sopia ihmisasutukselle. Uuden tutkimuksen perusteella Titanista löytyy myös energiaa suurellekin siirtokunnalle.

Erilaisuudestaan huolimatta Titan on yllättävän samankaltainen maapallon kanssa. Kuu on esimerkiksi ainoa toinen taivaankappale aurinkokunnassamme, jossa on sateita ja jonka pinnalla lainehtii neste. Veden sijasta se on kuitenkin metaania ja etaania.

“Uskon, että pitkällä tähtäimellä, Marsin jälkeen, Titan on luultavasti seuraavaksi tärkein paikka, missä ihmiset tulevat viettämään pitkiä aikoja", toteaa Ralph Lorenz Johns Hopkinsin yliopistosta.

Titanin jäisen kylmyyden takia ihmiskunta kuitenkin tarvitsisi paljon energiaa selviytyäkseen. Lisäksi energiaa kuluu hengitettävän hapen tuottamiseen.

Tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan "vesivoima" on yksi varteenotettava vaihtoehto energiantuotantoon, mutta Titanin pienen painovoiman takia sen tehokkuus olisi vain murto-osa siitä, mitä se on maapallolla.

Titanin tiheä kaasukehä on tuulivoimalle hyvä asia, mutta tuulet ovat aivan liian heikkoja lähellä kuun pintaa. Siksi tuulivoimalat pitäisi nostaa korkealle esimerkiksi kaasupallojen avulla.

Aurinkovoima puolestaan on Titanin etäisen sijainnin ja sumuisuuden takia erittäin heikko, jos sitä verrataan maapallolla saavutettuihin tehoihin.

Tutkimuksen perusteella kaikki kolme energiantuottotapaa ovat siis Titanissa tehottomampia kuin täällä kotiplaneetallamme, mutta silti esimerkiksi pelkällä aurinkovoimalla olisi mahdollista tyydyttää monien miljoonien asukkaiden energiantarpeet.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)