Titan-kuusta saatiin ehjiä näkymiä - 13 vuoden infrapunakuvat käsiteltiin uudelleen

Saturnuksen Titan-kuun pinta avautuu näkyviin uusissa kuvissa entistäkin ehompana, kun osakuvien väliset saumat on poistettu.

Saturnuksen suurimman kuun Titanin pintaa ei silmällä pysty näkemään sitä ympäröivän udun vuoksi, mutta muutamilla infrapunan aallonpituuksilla kuun kamara saadaan esiin.

Yllä olevat kuvat ovat viimeisimmät globaalit versiot Titanista infrapunan valossa. Ne on koostettu Saturnusta kiertäneen Cassini-luotaimen VIMS-instrumentin otoksista peräti 13 vuoden ajalta.

Uudet kuvat poikkeavat aiemmista siinä, että tutkijat ovat suurelta osin onnistuneet hävittämään saumat, jotka vaivasivat aiempia kuvia. Häiritsevät saumat johtuivat yksittäisten otosten erilaisista resoluutioista ja valaistusoloista.

Kuvien rakentaminen vaati datan työlästä analysointia ja yksittäisten otosten sovittamista yhteen käsityönä.

Kuvien tekemisessä käytetty menetelmä paljastaa myös Titanin pinnan koostumuksen vaihteluita. Kuun päiväntasaajan dyynialueet näyttäytyvät ruskeina. Sinertävillä ja purppuraan vivahtavilla alueilla saattaa puolestaan olla vesijäätä ja ne voivat poiketa koostumukseltaan muista kirkkaista alueista.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)