Titan-kuun vuoret ja joet nähdään nyt entistä selvemmin

Cassini-luotaimen tutkakuvat Titan-kuusta ovat olleet tähän asti pilkkumaisen kohinan täyttämiä. Ranskalaistutkija Antoine Lucas on nyt kehittänyt algoritmin, joka poistaa kuvista kohinaa ja helpottaa Titanin yksityiskohtien ymmärtämistä.

"Tämä on ihmeellinen tekniikka ja Antoine on tehnyt mahtavaa työtä osoittaakseen, että algoritmi ei lisää kuviin olemattomia pinnanmuotoja", kuvailee Randy Kirk Cassini-luotaimen tutkatiimistä.

"Käsittely vaatii paljon laskentaa ja tällä hetkellä tarvitaan runsaasti hienosäätöä, jotta päästään parhaisiin tuloksiin jokaisen uuden kuvan kanssa."

Tekniikka mahdollistaa entistä terävämmät kolmiulotteiset kartat sekä paremman ymmärryksen Titanin pinnanmuotojen syntytavoista. Niistä tärkeimmät ovat joenuomat, napa-alueille keskittyvien metaani- ja etaanijärvien rannat sekä tuulen muokkaamat dyynit.

Cassini-luotain on lentänyt Titanin läheltä jo 109 kertaa kiertäessään Saturnusta. Useimmilla ohituksista on kuvattu tutkalla kuun pintaa sen paksujen pilvien alla. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 2 tai 3/2015)

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)