Tähden peittyminen Europa-kuun taakse kuvattiin ensimmäistä kertaa Maasta käsin

Gaia-satelliitin tekemät mittaukset ovat auttaneet kuvaamaan maan kamaralta Jupiterin kuun Europan tähdenpeiton. Havainnoilla saatiin täsmennettyä muun muassa Europan kokoa.

Aurinkokuntamme muiden planeettojen kuiden tähdenpeittoja ei ole helppo havaita. Jos tässä kuitenkin onnistutaan, kyetään kuista saamaan arvokasta tietoa.

Europa-kuun tähdenpeitto on nyt onnistuttu ensimmäistä kertaa havaitsemaan maanpäällisillä teleskoopeilla. Euroopan avaruusjärjestön ESAn Gaia-tähtikartoitussatelliitin data helpotti tehtävää ratkaisevasti. 

"Käytimme Gaian dataa ennustaaksemme, kuinka meidän näkövinkkelistämme Etelä-Amerikassa Europa tulisi kulkemaan kirkkaan taustataivaan tähden yli maaliskuussa 2017", sanoo Bruno Morgado Brasilian kansallisesta observatoriosta. 

Kahdeksan eteläamerikkaista observatoriota yritti kuvata tapahtuman, mutta huonon sään vuoksi vain kolme onnistui.

Europan säteeksi saatiin tarkennettua 1561,2 kilometriä, mikä on linjassa aiempien havaintojen kanssa. Tarkalleen ottaen kuu on ellipsoidi, jonka lyhin säde on 1560,4 kilometriä ja pisin säde 1562 kilometriä. Lisäksi saatiin määritettyä kuun tarkka sijainti avaruudessa ja suhteessa Jupiteriin.

Kuiden tähdenpeittojen tulevia ajankohtia on tiedossa lisää. Astronomit ovat jo määrittäneet Europan seuraavan tähdenpeiton kellonajat kesäkuun 22. päivälle vuonna 2020 sekä muiden Jupiterin kuiden peittojen ajankohtia. Ennustetut peitot ovat havaittavissa myös harrastajakaukoputkilla. 

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)