Marsin napajäätikön alta tulevat heijastukset johtuvat todennäköisesti savesta

Idea Marsin etelänapajäätikön alla olevista nestemäisen veden järvistä on kuivumassa kasaan. Laboratoriokokeiden perusteella Mars Express -luotaimen havaitsemat voimakkaat tutkaheijastukset voi selittää savi.

Mars Express -luotaimen radiotutkan havaitsemat kirkkaat heijastukset noin puolentoista kilometrin syvyydestä punaisen planeetan etelänapajään alta nousivat muutama vuosi sitten otsikoihin. Niiden ajateltiin kielivän jäänalaisista järvistä.

Sittemmin toisenlaiset tulkinnat ovat alkaneet saada sijaa.

Savimineraalien mahdollisuutta signaalien selittämiseksi oli jo ehditty ehdottaa aiemmin kesällä julkaistussa teoreettisessa tutkimuksessa. Nyt tukea on saatu saven tutkaheijastuksen ominaisuuksia mittaavassa laboratoriokokeessa.

Yorkin yliopiston Isaac Smithin johtamassa tutkimuksessa käytettiin smektiitti-savimineraaleja, joita tiedetään esiintyvän kaikkialla Marsissa, myös etelänapajäätikön ympäristössä. Smektiitit näyttävät tavalliselta kiveltä, mutta ovat muodostuneet nestemäisen veden läsnäollessa kauan sitten.

Kun Marsin oloihin jäähdytetyt smektiittikivet laitettiin tutkaheijastuksen mittaamista varten tehtyyn säiliöön, niiden tutkaominaisuudet kävivät lähes täydellisesti yksiin Mars Express -luotaimen MARSIS-tutkan havaintojen kanssa.

Nestemäisten järvien olemassaolo vaatisi geotermistä lämpöä enemmän kuin mallien perusteella on Marsissa mahdollista. Tämä selitysvaihtoehto on siis joutumassa yhä ahtaammalle.

"Smektiitti-hypoteesi on todennäköisempi ja se on yhteneväisempi muiden havaintojen kanssa", sanoo Dan Lalich Yorkin yliopistosta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)