Enceladus-kuu tuottaa lämpöä aiempaan arvioon (Yllä kuva "Expected") nähden kymmenkertaisesti. Havaittua määrää ("Observed") on yllä havainnollistettu 20 hiilivoimalalla. Kuva Nasa / JPL / SWRI / SSI

Selittämätön mekanismi lämmittää Enceladus-kuuta

Saturnuksen Enceladus-kuu tuottaa lämpöä yli kymmenkertaisesti aiempiin arvioihin nähden.

Enceladuksen etelänavan näyttäviä juovia kutsutaan "tiikerinraidoiksi". Tiikerinraitojen alueen lämpötehoksi on uudessa tutkimuksessa arvioitu peräti 15,8 gigawattia. Tämä vastaa noin 20 suuren hiilivoimalan lämpötehoa.

Yllättävä tulos perustuu Cassini-luotaimen havaintoihin, ja se julkaistiin Journal of Geophysical Research -lehdessä."Mekanismi, joka pystyy tuottamaan havaitun, merkittävästi suuremman lämpötehon on yhä arvoitus", kertoo tutkimusta johtanut Carly Howett.

Lämmön päälähteeksi arvioitiin aiemmin Dione-kuun aiheuttamaa vuorovesi-ilmiötä, mutta se selittäisi vain 1,1 gigawatin tehon pitkällä aikavälillä. Radioaktiivisten aineiden hajoaminen ei sekään riittäisi kuin vain 0,3 gigawattiin.

Enceladus on halkaisijaltaan noin 500 kilometriä. Sen jäisen pinnan alla on jo pitkään epäilty esiintyvän nestemäistä vettä. Nyt löytynyt, kaikki odotukset ylittänyt lämmöntuotto tekee veden esiintymisen erittäin todennäköiseksi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto