Kuun lähipuolisko 145 metrin tarkkuudella. Kuvalinkistä pääset zoomaamaan karttaan. Kuva Nasa / GSFC / Arizona State University

Nyt kuukarttaa voi katsella 145 metrin erotuskyvyllä

Nasa on julkaissut uuden huipputarkan mosaiikkikuvan Kuun Maahan näkyvästä puolesta.

Kuvan tarkkuus sen keskustassa vastaa 145 metriä pikseliä kohden. Mosaiikki koottiin Lunar Reconnaissance Orbiter -luotaimen LROC-kameran laajakulmainstrumentilla otetuista kuvista.

LROC-kameran sivustolta ladattavissa oleva alkuperäiskuva on 24 000 pikseliä leveä ja kooltaan yli 500 megatavua, mutta sitä pääsee tarkastelemaan kätevästi karttasovelluksen kautta.

Mosaiikin kuvannut laajakumakamera on massaltaan vain 900 grammaa. Se kuvaa Kuun pintaa 7 eri aallonpituudella. Laajakulmakameran lisäksi LROC sisältää myös kaksi fyysiseltä kooltaan suurempaa ja huomattavasti tarkempaa kapea-alaista kameraa. Niillä päästään jopa 0,5 metrin erotustarkkuuteen yhdellä pienellä alueella vuorollaan.

Aiemmin LROC-kameran laajemmista kartoituksista on julkaistu 400 metrin erotuskyvyllä Kuun itäpuolisko sekä Kuun pohjoisnavan ja etelänavan alueet 100 metrin tarkkuudella.

LRO-luotain laukaistiin Kuuta kiertävälle radalle vuonna 2009. Sitä ennen Kuun kiertoradalle ehtivät 2007 alkaneessa luotainbuumissa Japanin, Kiinan ja Intian alukset. Tällä hetkellä Yhdysvaltain miehitetty kuuohjelma näyttää peruuntuneelta, mutta uusi GRAIL-luotain on määrä laukaista jo tämän vuoden syksyllä.

Aiheesta lisää LROC(englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto