Neptunus Voyager 2 -luotaimen kuvaamana. Kuva Nasa

Nielaisiko Neptunus maapalloa suuremman planeetan?

Neptunus on saattanut nielaista sisuksiinsa maapalloa suuremman planeetan.

Arizonan yliopiston Steven Deschin ja Simon Porterin mukaan tällainen tapahtuma selittäisi Neptunuksen oudon lämpötilan sekä planeettaa erikoisella radalla kiertävän Triton-kuun. Uusi spekulatiivinen teoria esiteltiin Houstonissa pidetyssä Kuu ja planeetta -konferenssissa.

Triton kiertää Neptunusta väärään suuntaan, joten kuun on täytynyt syntyä jossain muualla kuin nykyisellä paikallaan. Neptunuksen ei ole kuitenkaan ole ollut helppo kaapata tätä kuuta, sillä Triton on jopa Plutoa suurempi kappale.

Kaappausta auttaisi, jos Triton olisi alunperin ollut jonkin toisen kappaleen kuu. Vuonna 2006 tutkijat ehdottivatkin, että Triton syntyi osana kaksoisjärjestelmää. Lähiohitus Neptunuksen kanssa olisi heittänyt kaksikon toisen jäsenen kauas avaruuteen.

Nyt Deschin ja Porterin esittämässä mallissa kaksoisjärjestelmän toinen puolisko ei lopulta päädykään kauas avaruuteen, vaan törmää jossain vaiheessa joko Neptunukseen tai sen naapuriin Uranukseen. Maapalloa suuremman planeetan törmäyksestä syntynyt energia voisi selittää sen, miksi Neptunus säteilee selvästi enemmän lämpöä kuin melko samanlaisen rakenteen ja massan omaava Uranus.

Monien uusien teorioiden tapaan Deschin ja Porterin mallilta puuttuvat kunnolliset todisteet. Douglas Hamilton Marylandin yliopistosta uskoo, että Triton-kuu voidaan selittää paremmin perinteisellä kaappausteorialla. Hän ei silti tyrmää kaksikon teoriaa. "Kannattaa tutkia, mihin se johtaa."

Aiheesta lisää (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto