Nemesis-planeettaa ei löytynyt Nasan kartoituksessa

Nasan infrapuna-alueen avaruusteleskooppi WISE ei löytänyt merkkejä mahdollisista Aurinkoa kaukana kiertävistä suurista kaasuplaneetoista.

Sen sijaan WISEn kartoitusdatan analyysistä löydettiin 3525 tähteä ja ruskeaa kääpiötä 500 valovuoden säteeltä Auringosta.

Datan perusteella vaikuttaa selvältä, että omassa aurinkokunnassamme sijaitsevaa toista Jupiterin kokoista kaasuplaneettaa ei löydy ainakaan kolmannesvalovuoden säteellä Auringosta. Kolmannesvalovuosi vastaa 26 000 Maa-Aurinko-etäisyyttä.

Saturnuksen kokoisia planeettoja ei puolestaan löydy 10 000 Maa-Aurinko-etäisyyden säteeltä. Havaintotarkkuutta on esitelty erillisessä kaaviossa.

"Nemesis", "Planeetta X" ja "Tyche" -nimillä kutsutun toistaiseksi täysin hypoteettisen planeetan olemassaolosta on keskusteltu pitkään.

Mikäli kyseisenlainen kappale olisi olemassa, se voisi selittää mahdollisesti esiintyvät jaksolliset sukupuutot. Elliptisellä radalla taivaltava etäinen suuri kohde kun voisi periaatteessa säännöllisin väliajoin sysäistä Oortin pilven komeettoja kohti aurinkokunnan sisäosia.

Koska tällainen planeetta olisi oletetun etäisyytensä vuoksi hyvin kylmä, sen havaitseminen näkyvässä valossa on hyvin hankalaa. Infrapunakartoituksessa kohteen olisi kuitenkin pitänyt löytyä.

Yksi WISEn aiemmin julkaistuista löydöistä oli Aurinkoa kolmanneksi lähin tähtijärjestelmä, WISE J104915.57-531906. 6,5 valovuoden etäisyydellä meistä sijaitseva ruskeiden kääpiöiden pari julkistettiin vuosi sitten.

WISE-avaruusteleskooppi kartoitti koko taivaan infrapuna-aallonpituuksilla kahdesti vuosina 2010-2011 ja data avattiin tutkijoille viime vuoden lopulla. Tuloksista ilmestyi kaksi tutkimusta Astrophysical Journal -julkaisussa. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 3/2014)