Merkuriuksessa on valtava laakso - "Maapallolta ei löydy vastaavaa"

MESSENGER-luotaimen havainnoista on paikallistettu poikkeuksellisen suuri laakso Merkuriuksen pinnalla.

Löytynyt laakso on lähes 1000 kilometriä pitkä, noin 400 kilometriä leveä ja 3 kilometriä syvä. Sen uskotaan syntyneen peräti 3-4 miljardia vuotta sitten planeetan kutistumisen seurauksena.

Alueen topografiaa esitellään myös animaatiossa.

"Laakso on valtava kooltaan eikä maapallolta ei löydy tämän vastaavan kokoluokan muodostelmia", kuvailee Laurent Montesi Marylandin yliopistosta.

"Merkurius koki aikoinaan hyvin erilaisia muodonmuutoksia kuin mitä olemme nähneet maapallolla ja tämä on ensimmäinen todiste laajan kokoluokan poimuttumisesta", Montesi sanoo.

Tutkijat selittävät laakson syntyneen samaan tapaan kuin kuivuva viinirypäle muuttuu rusinaksi. Kyseessä on siis täysin erilainen prosessi kuin maapallon repeämälaaksoissa, jotka syntyvät laattojen liikkumisesta erilleen. Laakson reunat muodostuvat siirroshalkeamista, joissa osa planeetan pinnasta jäi muiden osien alle poimussa.

Aurinkokunnan sisimmän planeetan on pitkään epäilty kutistuvan. Tänä syksynä julkaistu tutkimus todistaa, että kutistuminen on edelleenkin käynnissä.

Merkuriuksesta nyt löytyneelle laaksolle voittajaa pitää hakea Marsista asti. Punaisen planeetan Valles Marineris yltää 4 000 kilometriin pituuteen ja noin 200 kilometriä leveyteen.

Aiheesta lisää University of Maryland (englanniksi)