Merkuriuksen kuori paljastui luultua ohuemmaksi

Toukokuussa ilmestyvässä tutkimuksessa arvioidaan Merkuriuksen kuorta. Se on osoittautumassa yllättävän ohueksi ja tiheäksi.

Yhdysvaltalaisen ryhmän mukaan Merkuriuksen kuori on keskimäärin 26 kilometriä paksu, kun vielä vuonna 2015 sen paksuudeksi arvioitiin 35 kilometriä.

Arvio kuorikerroksen tiheydestä on 2 974 kiloa kuutiometriltä eli alumiinia tiheämpää. Maapallolla mantereiden alueella maankuoren tiheys on tätä hieman pienempi, mutta merien alueella hieman tätä suurempi.

Tutkimuksessa hyödynnettiin uusia menetelmiä planeetan kuori- ja vaippakerrosten arviointiin.

Vaikuttaa siltä, että planeetan koko nykyinen pinta on syntynyt muinaisen tulivuoritoiminnan seurauksena. Aiempi kuori on hautautunut uusien kerrosten alle.  

Arviot perustuvat Nasan MESSENGER-luotaimen havaintoihin. Messenger kiersi Merkurius-planeettaa vuosina 2011-15.

Käynnit aurinkokunnan sisimmällä planeetalla eivät ole loppumassa. Euroopan avaruusjärjestön ESAn ja Japanin Jaxan BepiColombo-luotain on määrä laukaista matkaan tämän vuoden lokakuussa. Sen on kaavailtu saapuvan Merkuriuksen kiertoradalle 2025.  

Joidenkin Merkuriuksen erikoisten pinnanmuotojen on arvioitu johtuvan siitä, että planeetan sisus on kutistunut alkuperäisestä. Kutistuminen jatkuu edelleen planeetan viilentyessä. Merkuriuksen pinnalta on myös löytynyt selvästi eri ikäisiä alueita.

Aiheesta lisää University of Arizona (englanniksi)