Meret tekivät Venuksesta elinkelvottoman pätsin

Meret ovat muinoin hidastaneet Venuksen pyörimisnopeutta. Tämä saattoi puolestaan muuttaa planeetan elinkelvottomaksi.

Venukselta kuluu peräti 243 maapallon päivää yhteen pyörähdykseen akselinsa ympäri. Tuoreen tutkimuksen mukaan meret ja niiden aallot ovat voineet aiheuttaa hitaan pyörimisen.

Meret pystyvät muuttamaan planeetan pyörimistä, koska virtausten ja merenpohjan välillä on jatkuvasti kitkaa. Tämä ilmiö kasvattaa maapallolla päivän pituutta noin 20 sekunnilla miljoonan vuoden aikana.

Nyt julkaistujen simulaatioiden perusteella ilmiö on voinut olla muinaisessa Venuksessa huomattavasti vahvempi. Naapurimme päivän pituus on voinut muuttua jopa 72 Maan päivän verran miljoonassa vuodessa. Siksi meret olisivat tarvinneet vain 10–50 miljoonaa vuotta hidastaakseen Venuksen alkuperäisen pyörimisnopeuden nykyiselleen.

Pyörimisnopeuden hidastuminen todennäköisesti aiheutti Venuksen muinaisten merien voimakasta haihtumista planeetan päiväpuolella ja johti alati kiihtyvään kasvihuoneilmiöön. Näin naapurimme meret saattoivat muuttaa Venuksen elinkelvottomaksi pätsiksi.

"Tämä työ osoittaa, miten tärkeitä virtaukset voivat olla planeetan pyörimisnopeuden muokkaamisessa myös silloin kun meret ovat olemassa vain muutaman sadan miljoonan vuoden ajan", toteaa Mattias Green Bangorin yliopistosta Walesista.

Aiheesta lisää Bangorin yliopisto (englanniksi)