Marsissa voi muodostua lumimyrskyjä

Punaisella planeetalla on tähän mennessä nähty vain hentoja lumisateita. Uuden analyysin mukaan myös voimakkaammat paikalliset myrskyt ovat täysin mahdollisia.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun on osoitettu, että lumimyrskyjä tapahtuu nykyisin Marsissa. Aiemmin lumihiutaleiden ajateltiin vain putoavan erittäin hitaasti oman painonsa takia", toteaa Aymeric Spiga Ranskan kansallisesta tieteen tutkimuskeskuksesta.

Vaikka Marsissa on paljon vähemmän vesihöyryä kuin täällä maapallolla, naapurimme kaasukehässä on havaittu leijuvan vedestä muodostuneita pilviä. Phoenix-laskeutuja näki vuonna 2008 myös erittäin hentoa lumisadetta.

Uuden tutkimuksen mukaan Marsissa voi kehittyä myös todellisia lumimyrskyjä, jotka kestävät useiden tuntien ajan. Ne syntyvät lähes aina öisin, kun pilvet kylmenevät Auringon laskettua.

Tällöin kylmä alue muodostaa voimakkaita pyörteitä pilvien sisälle ja alapuolelle. Jäähiukkaset voivat joutua vahvojen alaspäin suuntautuvien virtausten viemiksi ja muodostaa lunta. Lumisade putoaa satoja kertoja nopeammin kuin aiemmin ennustettiin Phoenix-luotaimen havaintojen perusteella.

Aina lumi ei silti ehti Marsin pinnalle asti, vaan sulaa jo sitä ennen jättäen maahan vain kylmän muiston.

“Sitä ei ole riittävästi lumiukon rakentamiseen", Spiga harmittelee.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)