Marsissa on saattanut olla tuliperäistä toimintaa aivan äskettäin

Viimevuotinen tutkimus väittää tutkahavaintojen osoittavan, että Marsin etelänapajäätikön alla on nestemäistä vettä. Jos löytö pitää paikkansa, sen syynä voi olla jäätä sulattava maanalainen vulkanismi.

Tutkijoiden tekemien laskujen mukaan suola yksinään ei nostaisi jään sulamislämpötilaa riittävästi. Jos napajäätikön alla tosiaan on nestemäistä vettä, tarvitaan myös maanalainen lämmön lähde.

Yksi tällainen lähde olisi maanalainen vulkanismi. Tutkijoiden nyt esittämässä skenaariossa 300 000 vuotta sitten magma nousi syvältä planeetan uumenista lähemmäs pintaa.

Magmakammio on tätä nykyä jo jäähtynyt, mutta sen lämpö riittää vielä pitämään jään sulana.

Vaikka Marsissa on runsaasti merkkejä muinaisesta tulivuoritoiminnasta, planeettaa pidetään tänä päivänä vulkaanisesti kuolleena. Jos kuitenkin nyt ehdotettu äskettäinen maanalainen vulkanismi on todellista, se tarkoittaa, että magma liikkunee Marsin pinnan alla edelleen.

"Tämä viittaisi, että Marsin uumenissa on yhä päällä aktiivinen magmakammiosynty, eikä planeetta ole kylmä, kuollut paikka", sanoo Ali Bramson Arizonan yliopistosta.

Aiheesta lisää AGU (englanniksi)