Marsin tuoreet uomat teki virtaava hiilidioksidikaasu

Marsin pinnalle viime vuosina syntyneet pienet uurteet ovat varmistumassa virtaavan hiilidioksidikaasun aiheuttamiksi. Uusi MRO ja MGS -luotainten kuvia analysoiva tutkimus ilmestyy marraskuun Geology-julkaisussa.

"Tältä näyttävät uomat Maassa syntyvät virtaavan veden ansiosta, mutta Mars on erilainen planeetta omine arvoituksineen", vertaa Serina Diniega Arizonan yliopistosta Tucsonista.

"Muutosten ajoitus viittaa hiilidioksidiin ja mikäli mekanismit liittyvät näiden uomien hiilidioksidijäähän, samaa tapahtunee myös muualla Marsissa."

Aiemmin selitykseksi oli ehdotettu Marsin pinnan alta purkautuvaa erittäin suolaista vettä, joka ehtisi virrata lyhyitä matkoja planeetan pinnalla ennen haihtumistaan.

Marsin pintahiekkaan sekoittunut hiilidioksidijää sublimoituu kevään tullen alueen lämpötilan kasvaessa. Sen uskotaan joko vyöryvän pieninä kiinteinä palasina rinnettä alaspäin tai sublimoitumisen saavan sen ympäröimän hiekan virtaamaan.

Oheisessa MRO:n kolmen vuoden kuluessa ottamassa kuvasarjassa (allekkain ylhäältä maaliskuu 2008, heinäkuu 2009 ja lokakuu 2010) on merkitty nuolilla suurimpien muutosten alueet. Kuvan alue on noin 1,2 kilometriä leveä.

Diniegan johtama tutkimus keskittyy vain tuoreisiin pienehköihin uurteisiin. Se ei käsittele suuria muinaisia uomia, joita on löydetty laajoilta alueilta Marsissa. Niiden uskotaan syntyneen planeetan paljon nykyistä märemmässä menneisyydessä veden vaikutuksesta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)