Marsin pölykerroksen alla piilee valtavat vesivarastot

Marsin keskileveysasteilla on tuhansittain jäätikön kaltaisia muodostelmia. Nyt tutkijat ovat arvioineet niissä piileskelevän veden määrän.

Tutkittuja jäätiköitä peittää paksu pölykerros. Tämän takia ne näyttävät maanpinnalta. Marsia kiertävällä MRO-luotaimella tehdyt tutkamittaukset ovat kuitenkin paljastaneet, että pölyn alla on vesijäästä muodostuneita jäätiköitä.

"Olemme laskeneet, että jäätiköillä on jäätä yhteensä yli 150 kuutiokilometriä - tämä määrä voisi peittää koko Marsin pinnan 1,1 metrin paksuiseen jääkerrokseen", kertoo Nanna Bjørnholt Karlsson Kööpenhaminan yliopistosta.

Vaikka keskileveysasteiden jäätiköt ovat merkittävä vesivarasto, Marsin napajäätiköihin verrattuna ne ovat pieniä. Pelkästään pohjoisen napajäätikön arvellaan sisältävän noin 1,6 miljoonaa kuutiokilometriä jäätä.

Muinoin Marsin pinnalla lainehti suuri meri. Miljardeja vuosia sitten naapurimme kuitenkin menetti valtavan määrän vettä. Tutkijat ovatkin jo pitkään yrittäneet selvittää, miten suuri osa vedestä karkasi avaruuteen ja kuinka paljon vettä on säilössä jäänä planeetan pinnan alla.

Uusista tuloksista kerrottiin Geophysical Research Letters -julkaisussa.

Aiheeta lisää Physorg.com (englanniksi)