Marsin kuorikerros saattaa olla huokoista

Punaisen planeetan kuorikerros ei ole yhtä tiheä kuin aiemmin on oletettu. Tutkimus perustuu uuteen mallinnukseen aiemmin mitatusta ja julkaistusta painovoimakentän mittausdatasta.

Marsin kuorikerroksen on perinteisesti arvioitu olevan vähintään yhtä tiheää kuin Maan valtamerten pohja eli vastaavan noin 2,9-kertaista veden tiheyttä. Nyt julkaistun arvion mukaan Marsin kuorikerros on tiheydeltään veteen verrattuna ainoastaan 2,6-kertaista.

“Kuori on lopputulos siitä kaikesta, mitä tapahtui planeetan historian aikana, joten pienemmällä tiheydellä voi olla tärkeitä vihjeitä siitä, mitä tapahtui Marsin synnyssä ja kehityksessä”, selittää Sander Goossens Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

Todennäköisimpänä selityksenä pienemmälle tiheydelle tutkijat pitävät sitä, että kuorikerros ei ole tasaista kiviainesta, vaan huokoista. Toisaalta eräitä muita vaihtoehtoisia selityksiä ei ole kyetty sulkemaan pois.

Paksuimmillaan kuorikerros oli odotetusti Tharsiksen tulivuoriylängöllä. Tiheysarvion perusteella ryhmä päättelee, että kuoren tuntemiseksi ei riitä kivilajien tyyppien tunteminen. Sen lisäksi täytyy myös tietää, miten kiviaines on muokkaantunut ajan myötä.

Lisää tietoa Marsin sisuksista odotetaan, kun Nasan InSight-laskeutuja pääsee tutkimaan sitä. InSight on määrä laukaista matkaan ensi vuoden toukokuussa ja sen on määrä saapua perille saman vuoden marraskuussa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)