Marsiin osunut hiukkaspurkaus villiinnytti revontulet ja kaksinkertaisti säteilytason

Nasan MAVEN-luotain pääsi tarkastelemaan erikoista ilmiötä Marsissa 13. syyskuuta. Auringosta tullut hiukkaspurkaus sai Marsin revontulet 25 kertaa voimakkaammiksi kuin mitä luotain oli koskaan aiemmin havainnut.

Tämän lisäksi myös planeetan pinnalla vallitseva säteilytaso nousi huomattavasti normaalia voimakkaammaksi.

Curiosity-mönkijän säteilymittari oli aiemmin näyttänyt enimmillään vain puolta silloin mitatuista. Normaalia korkeampi säteilytaso kesti yli kaksi vuorokautta.

"Mikäli olisit Marsissa taivasalla ja saisit tietää tällaisesta tapahtumasta pian, haluaisit päästä suojaan aivan kuten haluaisit ollessasi avaruuskävelyllä Kansainväliseltä avaruusasemalta", kuvailee Don Hassler SwRI-tutkimuskeskuksesta.

Koska Marsilla ei ole Maan tapaan planeetan laajuista magneettikenttää, pääsevät aurinkotuulen hiukkaset paljon helpommin sen kaasukehään ja pinnalle asti.

Punaisen planeetan magneettikenttä on huomattavasti kotoista magneettikenttäämme heikompi ja tarjoaa vähäistä suojaa vain paikallisille alueille.

"Suojellaksemme tulevaisuuden Mars-astronautteja meidän täytyy jatkaa avaruussään monitorointia Marsissa", Hassler päättelee. 

Oheiset kuvat näyttävät, miten planeetan yöpuolen ultraviolettihehku muuttui kahtena peräkkäisenä yönä.

Marsin kaasukehän havainnointiin erikoistunut MAVEN-luotain on ollut planeetan kiertoradalla vuodesta 2014 lähtien. Curiosity puolestaan laskeutui Marsiin elokuussa 2012.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)