Mars Express -luotain sai punaisen planeetan kuut ja Saturnuksen yhteiskuviin

Euroopan avaruusjärjestön luotain on ottanut kuvia naapuriplaneettamme kuista. Taustalla näkyy Saturnus renkaineen. Phobos-kuun kuvat koostettiin myös videoksi.

Jo yli 14 vuotta punaisella planeetalla toimineen Mars Expressin rata vie sen muita luotaimia lähemmäksi Phobos-kuuta. Siten alus pääsee ajoittain ottamaan kuvia kuusta noin 150 kilometrin etäisyydeltä, joskus lähempääkin.

Yllä vasemalla näkyvän kuvan Phoboksesta ja Saturnuksesta luotain otti 26. lokakuuta 2016. Kolmestakymmenestä yksittäisestä otoksesta on tehty alla olevasta linkistä löytyvä video, jossa Phobos lipuu kuvakentän läpi.

Mars Express matkasi kuvia ottaessaan noin kolmen kilometrin sekuntinopeudella. Jotta kuu onnistuttiin saamaan kuviin, sen sijanti oli tunnettava hyvin tarkkaan. Ohitukseen kuluu vain muutama sekunti.

Kuiden sijaintitietoa päivitetään jatkuvasti tähtien ja aurinkokunnan kohteiden avulla. Tällä tavalla kuiden paikka tiedetään muutaman kilometrin tarkkuudella.

Phobos on Marsin kuista suurempi. Läpimittaa sillä on 26 kilometriä ja etäisyyttä planeetastaan 6 000 kilometriä. Pienempi Deimos-kuu on vain 6-kilometrinen murikka. Sen rata sijaitsee 23 500 kilometrin päässä Marsista.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)