Kuussa voi olla huomattavasti uskottua enemmän vettä

Kuu ei olekaan välttämättä niin kuiva kuin on luultu. Sen kraattereiden varjoissa näyttäsi pesivän kymmeniä metrejä paksuja vesijääkerroksia.

Kuun ja Merkuriuksen napa-alueiden kraattereissa on pysyvästi varjossa olevia alueita. Aiemmat tutkimukset ovat paljastaneet paksuja jääkertymiä Merkuriuksen kraattereissa, mutta ei Kuussa.

Nyt tutkijat raportoivat, että myös kiertolaisemme kraattereiden pinnalla näyttää olevan mittavia jääkertymiä.

Todisteet tästä löytyivät vertaamalla kraattereiden syvyyden ja halkaisijan suhdetta Merkuriuksen ja Kuun välillä. Aineistona käytettiin Merkuriusta kiertäneen MESSENGER-luotaimen ja Kuuta kiertäneen Lunar Reconnaissance Orbiter -luotaimen mittauksia.

Noin 2 000 tutkittua Merkuriuksen kraatteria planeetan pohjoisella napa-alueella olivat selkeästi matalampia navan lähellä, jossa ennestään tiedetään jään kertyneen kraattereihin.

Kraattereiden madaltuminen vastasi enimmillään 50 metrin paksuista täytettä, mikä oli linjassa aiempien arvioiden kanssa.

Vastaavanlainen tutkimus noin 12 000 Kuun kraatterista paljasti samanlaisen madaltumistrendin Kuun eteläisellä napa-alueella. Tutkijat uskovat tämän tarkoittavan sitä, että myös Kuulla on paksuja jääkertymiä. Jäätä arvioidaan olevan miljoonia tonneja.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)