Kaasusade voi selittää Auringon koronan kuumuuden

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan Auringon näkyvälle pinnalle putoavaan kaasusateeseen liittyvät mekanismit voivat selittää, miksi lähitähtemme korona on poikkeuksellisen kuuma paikka.

Niin sanottu koronaalinen sade muodostuu suhteellisen tiheistä ja tuhansien kilometrien laajuisista kaasupilvistä. Tutkijoiden mukaan kaasu ensin kuumenee Auringon pinnalla tapahtuvissa pienissä purkauksissa, nousee ylös ja jäähtyy, kunnes lopulta putoaa alas yli sadan kilometrin sekuntinopeudella. Kaasun lämpötila voi olla jopa satojatuhansia celsiusasteita, mutta kyse on silti suhteellisen kylmästä kaasusta.

Mallintaessaan sateen syntyä tutkijat huomasivat, että magneettiset aallot pitivät erittäin korkealle nousevan kaasun liian kuumana, jotta se olisi voinut tiivistyä. Tutkijoiden mukaan magneettiset aallot yhdessä Auringon pinnalta nousevan erittäin kuuman kaasun kanssa voivat selittää Auringon ulomman kaasukehän jopa miljoonaan asteeseen kohoavan lämpötilan.

Aiheesta lisää <link http: www.newscientist.com article dn18020-suns-rain-could-explain-why-corona-heat-is-insane.html>New Scientist -lehden sivuilla, jossa on myös kaasusateeseen liittyvä <link http: www.newscientist.com articlevideo dn18020>video