Jupiterin myrskytuulet ulottuvat syvälle

Juno-alus luotasi Jupiteria pintaa syvemmältä. Paljastui, että kaasujättiläisen pyörteiset tuulet ulottuvat tuhansia kilometrejä pintaa alemmas.

Jupiterin pinnalla näkyvät värikkäät kuviot ovat vuorottaisesti itään ja länteen puhaltavien tuulten aiheuttamia. Tähän mennessä on ollut epäselvää, kuinka syvälle muodostelmat ulottuvat. "Tämän seikan selvittäminen on yksi Junon lennon päätehtäviä", kertoi Yohai Kaspi Weizmann-instituutista Nature-lehdelle.

Nasan Juno-luotain on kiertänyt Jupiteria elliptisellä radalla heinäkuusta 2016 lähtien. Juno tekee lähiohituksen planeetasta 53 päivän välein. Ohitusten aikana alus kykenee luotaamaan tuhansia kilometrejä pinnan alapuolelle mittaamalla painovoimakenttää.

Teoreettisten laskelmien perusteella painovoimasignaali on sitä vahvempi, mitä voimakkaampi on kaasun virtaus planeetan sisään. Juno havaitsi signaalin, joka viittaa aineksen virtaavan peräti 3 000 kilometrin syvyyteen Jupiterin uumeniin. "Me vain otamme pilvet ja tuulet ja jatkamme niitä sisäosiin", luonnehtii Kaspi havaintoa.

Tutkijat toivovat, että jatkossa Junon mittauksista selviää, kuinka voimakkaita tuulet ovat Jupiterissa eri syvyyksillä. Tulokset voisivat ratkaista kysymyksen Jupiterin sisäosien rakenteesta. Toistaiseksi ei tiedetä, pyöriikö sisusta yhtenäisen kappaleen lailla vai koostuuko se kerroksista, jotka liikkuvat toisistaan erillään.

Aiheesta lisää Nature (englanniksi)