Jupiterin kaasuvyöt pyörteilevät Junon uudessa kuvassa

Nasa on julkaissut Juno-luotaimen uuden näkymän Jupiterin pilvien pyörteisiin. Matalalta planeetan kaasukerroksien päältä otettu värikorostettu panoraama näyttää suuren määrän yksityiskohtia.

Jupiterin leveysasteiden suuntaiset vyöt kiertävät planeettaa hieman eri nopeuksilla ja niiden rajapinnoille muodostuu alati muuttuvaa pyörteilyä.

Pilvien värit syntyvät enimmäkseen ammoniakkijään kiteistä, mutta mukana on myös vesijäätä ja -pisaroita sekä ammoniakin reaktiotuotteita. Myrskyjen virtaukset tuovat syvemmältä muita aineita, kuten fosforia, rikkiä ja hiilivetyjä.

Kuvapanoraama on otettu 16. joulukuuta, kun Juno teki Jupiterin lähiohituksen. Kuvien ottamishetkellä korkeutta pilvistä oli 13 600 kilometriä eli alle kymmenesosa Jupiterin halkaisijasta. Täysikokoisen kuvan erotuskyky lähimmillään on 9,1 kilometriä kuvapikseliä kohden.

Juno saapui Jupiterin kiertoradalle heinäkuussa 2016 ja asettui hyvin soikealle ellipsiradalle.

Päätarkoituksena luotaimella on luodata Jupiterin sisuksia ja tutkia sen magneettikenttää. Mukana oleva JunoCam-kamera on pääinstrumentteihin verrattuna vain sivuroolissa.

Luotaimen moottorijärjestelmissä ilmenneiden ongelmien vuoksi Nasa päätti vuosi sitten olla yrittämättä lopullista jarrutusta, joka olisi laskenut radan kiertoaikaa ja tarjonnut siten useammin lähiohituksia. Nykyradallaan Juno sukeltaa läheltä Jupiteria 53 vuorokauden välein.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)