Juno-alus katsoi Jupiterin suuren punaisen pilkun sisälle

Juno-luotain on tutkinut kaasujättiläisen suureksi punaiseksi pilkuksi kutsuttua valtavaa myrskyä. Rajuilma ulottuu satojen kilometrien syvyyteen ja sen vahvoja tuulia ruokkii alaosan lämpö.

Heinäkuussa Juno-luotain lensi Jupiterin punaisen myrskypilkun yli ja mittasi siitä saapuvaa mikroaaltosäteilyä. Kuudella eri kanavalla tehdyt mittaukset rekisteröivät säteilyä pilkun eri syvyyksiltä.

Havainnoista selvisi, että myrsky jatkuu noin 300 kilometriä pinnan pilvien alapuolelle. Southwest-tutkimusinstituutin Scott Boltonin mukaan tämä on ollut yksi kaikkein mielenkiintoisimmista Jupiterin suurta punaista pilkkua koskevista kysymyksistä.

Lisäksi ilmeni, että pilkku on alaosastaan lämpimämpi kuin yläosasta. "Lämpö pilkun pohjalla selittää raivoisat tuulet, jotka näemme kaasukehän yläosassa", sanoo Andy Ingersoll Caltechista.

Punaisen pilkun koko on pienentynyt ajan saatossa. 1800-luvulla myrsky oli yli kahden maapallon läpimittainen, mutta tällä hetkellä se on pisimmältä halkaisijaltaan 16 000 kilometriä eli vain 1,3 maapallon kokoinen.

On vielä avoin kysymys, kuinka pilkulle tulevaisuudessa käy.

Aiheesta lisää Jet Propulsion Laboratory (englanniksi)