Japanilaisluotain kurkisti Venuksen suihkuvirtauksiin

Venuksen kiertoradalla oleva Japanin Akatsuki-luotain on saanut uutta tietoa planeetan paksusta kaasukehästä. Päiväntasaajan alueelta kaasukehän yläosista löytyi ajoittain aktivoituva suihkuvirtaus.

Nopea suihkuvirtaus havaittiin heinäkuussa 2016. Saman vuoden maaliskuussa tehdyissä havainnoissa siitä ei näkynyt merkkejä.

"Tutkimuksemme paljasti, että tuulennopeudet alhaisissa ja keskikorkeissa pilvikerroksissa vaihtelevat paikallisesti ja ajallisesti paljon enemmän kuin on luultu", kuvailee Takeshi Horinuchi Hokkaidon yliopistosta. "Vaikka emme tiedäkään tarkkaan, miksi suihkuvirtaus ilmestyi, sen synnyttävät mekanismit liittyvät teorioihin planeetan kaasukehän superrotaation aiheuttajista."

Superrotaatioksi kutsutaan Venuksen nopeita tuulia. Planeetan ylimmät pilvikerrokset liikkuvat peräti 60-kertaisella nopeudella planeetan pyörimisnopeuteen verrattuna ja kiertävät planeetan vain neljässä Maan vuorokaudessa. Maapallon ilmakehässä tuulien nopeus on tyypillisesti vain 10–20 prosenttia planeetan pyörimisnopeudesta.

Venuksen paksuimmat pilvet sijaitsevat noin 45–70 kilometrissä ja pyöriminen on nopeinta tämän kerroksen yläosissa.

Planeetan kaasukehä koostuu 95-prosenttisesti hiilidioksidista ja on erittäin paksu. Pinnalla on 93 kertaa suurempi paine kuin maapallon merenpinnan tasolla. Kaasukehä myös nostaa planeetan pintalämpötilan noin 470 celsiusasteeseen.

Aiheesta lisää Hokkaido University (englanniksi)