SELENE-luotaimen gammaspektrometrin mittauksista koostettu uraanin esiintymistiheys Kuun pintahiekassa. Suurimmat pitoisuudet vaikuttavat sijaitsevan Kuun lähipuoliskon alavilla merialueilla ja pienimmät Kuun kaukopuolen vanhoilla ylängöillä. Kuva Jaxa / Nasa

Japanilaisluotain kartoitti Kuun uraania

Japanilaisluotain SELENEn mittauksista on löydetty merkkejä uraanista Kuun pintahiekassa. Gammaspektrometrin avulla tehdyt havainnot paljastavat muidenkin alkuaineiden esiintymistiheyksiä Kuun pinnalla.

Kyseessä ovat ensimmäiset kaukokartoitushavainnot uraanista Kuussa, mutta Kuun pinnalta otetuista näytteistä sitä on löytynyt aiemminkin.

Olemme tähän mennessä saaneet jo tuloksia uraanista. Sitä ei ole koskaan aiemmin raportoitu Kuusta", kertoo Robert C. Reedy Planetary Science Institutesta Arizonasta. "Löydämme uusia alkuaineita ja parannamme vanhojen karttojen tarkkuutta. Osa näistä vertailusta tehdään Lunar Prospector -luotaimen karttoihin."

Uraanin esiintyminen Kuussa on hyödynnettävissä ydinreaktoreiden polttoaineeksi mikäli Kuun pintaa aletaan asuttaa. Aurinkoenergiaa on Kuussa sen napoja lukuun ottamatta saatavilla vain kahden viikon jaksoissa kuukautta kohden ja siksi ydinreaktoreita tarvittaisiin jatkuvaan tehontuottoon.

SELENE-luotain (japaniksi Kaguya) törmäytettiin Kuun pintaan 10. kesäkuuta noin puolentoista vuoden havaintotoiminnan jälkeen.

Lue lisää Planetary Science Instituten sivuilta (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto