InSight-luotain sai ensihavainnon maan värähtelystä Marsissa

Nasan InSight-alus on helmikuusta lähtien kuunnellut Marsin kamaraa herkällä instrumentillaan. Huhtikuun kuudes päivä se mittasi vaimean mutta selkeän signaalin.

"Olemme tähän saakka keränneet taustakohinaa, mutta tämä ensimmäinen tapahtuma aloittaa virallisesti uuden tutkimusalan: Marsin seismologian", sanoo Bruce Banerdt Nasasta.

Tutkijoiden raportoima värähtely näytti tulleen Marsin sisältä sen sijaan, että se olisi ollut esimerkiksi tuulen aiheuttama. Vaikka tutkijat ovat optimistisia signaalin suhteen, he eivät silti ole vielä täysin varmoja sen alkuperästä. 

Maapallolla heikkoa signaalia ei olisi edes kyetty havaitsemaan, mutta Marsin kuolemanhiljaisella maaperällä sen rekisteröinti oli mahdollista.  

"InSightin ensimmäiset lukemat jatkavat tiedettä, joka alkoi Apollo-lennoilla", sanoo Banerdt. Värähtely oli samanlaista kuin Kuun kamarassa havaittiin Apollo-lennoilla vuosina 1969–1972.

Kuunjäristykset auttoivat ymmärtämään Kuun syntyä paremmin ja nyt tutkijat odottavat InSightin mittausten luovan valoa Marsin ja ylipäätään kiviplaneettojen muodostukseen. 

Tutkijat raportoivat myös kolme muuta signaalia, jotka saattavat olla seismistä alkuperää. Analyysit niiden ymmärtämiseksi jatkuvat.

InSight laskeutui Marsiin viime vuoden marraskuussa. Sen on suunniteltu mittaavan marsjäristyksiä kahden Maan vuoden ajan.

Aiheesta lisää Cnes (englanniksi)